Evoke

VINCI Energies verhoogt veiligheid op werkvloer met virtual reality

VINCI Energies verhoogt veiligheid op werkvloer met virtual reality

VINCI Energies geeft via haar merk Actemium, dat 100% gewijd is aan industriële processen, veiligheidsopleidingen aan haar werknemers met behulp van virtual reality. Door het realistische karakter van de opleiding hebben medewerkers achteraf op een werf merkbaar meer aandacht voor procedures en de gevaren die zich kunnen afspelen. In totaal zijn er vier VR-modules waarvan de nieuwste focust op de risico’s die zich voordoen tijdens het woon-werkverkeer.

VINCI Energies, een VINCI-dochteronderneming gespecialiseerd in energie-, informatie- en communicatietechnologieën, is een voortrekker op vlak van veiligheid op de werkvloer. De onderneming wil een rol spelen in het terugdringen van het aantal arbeidsongevallen en organiseert daarom jaarlijks wereldwijd een Safety Week om werknemers te sensibiliseren. Bij Actemium worden de veiligheidsopleidingen gegeven met behulp van virtual reality. 

Onze werknemers komen dagelijks in contact met potentieel gevaarlijke situaties. We geven daarom jaarlijks intensieve veiligheidsopleidingen, maar we wilden een nieuwe manier vinden om iedereen actief te betrekken”, vertelt Dirk Wuyts, Operations Support Manager bij Actemium. “Samen met een Nederlandse collega ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Uiteindelijk kwamen we op het idee om virtual reality-opleidingen te geven." 

Interactieve opleiding
De grootste succesfactor van virtual reality is voor mij dat de situatie echt aanvoelt, en dat je fouten kan en mag maken. Die luxe hebben we in de realiteit niet”, vertelt Dirk Wuyts. “De opleidingen worden steeds in groepjes van vier of vijf personen gevolgd. Terwijl een persoon de VR-oefening uitvoert, kunnen medewerkers en een instructeur zijn of haar handelingen volgen op een scherm. De resultaten worden daarna in groep besproken. Deelnemers kunnen na zo’n opleiding dus veel beter conclusies trekken en leren uit hun fouten.”

Het realistische en interactieve karakter van de opleiding zorgt ervoor dat medewerkers meer aandacht hebben voor procedures en de gevaren die zich kunnen afspelen op een werf. De opleidingen zijn dan ook volledig op maat gemaakt. Elk scenario is gebaseerd op gevaarlijke situaties die effectief hebben plaatsgevonden en alle tools en materialen die in de virtuele wereld worden gebruikt, zijn exact dezelfde als in de echte werkomgeving.

Woon-werkverkeerNaast controles op de werf en elektrische & mechanische werkzaamheden komt er nu een module over veiligheid in het verkeer bij. Het is de eerste module die ook gericht is op het administratief personeel. “De veiligheid van onze werknemers is onze topprioriteit, ook tijdens het woon-werkverkeer. In deze module focussen we bijvoorbeeld op het gevaar van het gebruik van een gsm achter het stuur”, zegt Dirk Wuyts. “Maar dit is pas de start. Eens we alle veiligheidsmodules hebben gehad, gaan we ook kijken om standaardopleidingen om te zetten naar virtual reality-opleidingen.”

Demonstratie bij Vlaamse overheid
De scenario’s voor de VR-opleidingen worden volledig in-house bedacht door een team bestaande uit mijn Nederlandse collega, minimum twee experten ter zake en mezelf”, vertelt Dirk Wuyts. Ondertussen kunnen de opleidingen rekenen op heel wat interesse binnen VINCI Energies Belgium en in het buitenland. Ook andere firma’s zijn onder de indruk van de verregaande veiligheidsopleidingen en er werd ondertussen al een demonstratie gegeven aan de Vlaamse overheid.

We zijn zeer blij met de positieve commentaren. Mijn ambitie is om in de toekomst de opleidingen uit te breiden naar alle business units van VINCI Energies Belgium. Maar de beste feedback voor mij blijft die van de medewerkers. Dat collega’s die nooit actief deelnamen aan opleidingen nu zelf naar een volgende opleidingsmodule vragen, is het ultieme bewijs dat de opleidingen een waar succes zijn”, besluit Dirk Wuyts.

ML6 en March bouwen samen aan toekomst vastgoedsector

ML6, gespecialiseerd in artificiële intelligentie en machine learning, kondigt vandaag de samenwerking aan met March, een Gentse proptech start-up.

Lees meer

Eerste 7 Tesla MRI-scanner in België operationeel bij ULiège

Vandaag werd de eerste operationele 7 Tesla MRI-scanner in België ingehuldigd in de Universiteit van Luik. Dit onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Lees meer

Databotpionier Teroco helpt bedrijven digitaal te transformeren

Start-up Teroco specialiseert zich in de opleiding en implementatie van databots, virtuele assistenten die in staat zijn om repetitief werk over te nemen, systemen onderling te linken en data te verzamelen.

Lees meer

Nieuw onderzoeksrapport: CISO’s lopen achter op cybercriminelen

CISO’s wijzigen prioriteiten en beveiligingsstrategie, zodat ze ondanks beperkte middelen de steeds geavanceerdere cyberbedreigingen de baas kunnen blijven

Lees meer

Hödlmayr Logistics Belgium: Uitbreiding van de portefeuille werpt vruchten af

De consequente uitbreiding en de lopende investeringen in de afdelingen remarketing, voorbereiding van de voertuigen en wagenparkbeheer van Hödlmayr Logistics Belgium werpen hun vruchten af.

Lees meer

Siemens Healthineers introduceert haar eerste AI-applicatie

Siemens Healthineers’ intelligente software-assistent voor radiologie, AI-Rad Companion Chest CT, ontving zopas de CE-markering.

Lees meer

Fortinet Threat Landscape report: Aanvalsverkeer bereikt hoogste punt ooit in tweede kwartaal 2019

Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, maakt de beschikbaarheid bekend van het Global Threat Landscape Report voor het tweede kwartaal van 2019.

Lees meer

Cellularline S.p.A zet de deur open voor buitenlandse investeerders

Cellularline S.p.A, kondigt zijn deelname aan het STAR-segment van de Italiaanse effectenbeurs Mercato Telematico Azionario (MTA) aan. Dit maakt het mogelijk voor buitenlandse investeerders om te beleggen in aandelen en warrants van het bedrijf.

Lees meer

Streekproduct.be ontleedt de vlaai van Bruegel

In 1559 vereeuwigde Pieter Bruegel de Oude de vlaai in zijn meesterwerk ‘Nederlandse Spreekwoorden’, een streekproduct dat tot op de dag van vandaag nog steeds bijzonder gesmaakt wordt. Maar welke vlaaien beeldde hij net af?

Lees meer

Gentse ML6 viert sterke groei met opening nieuw kantoor

Het Gentse ML6, gespecialiseerd in artificiële intelligentie en machine learning, opende eind juni onder grote belangstelling hun nieuwe kantoor in Gent. Het is een nieuw hoofdstuk in de sterke groei van de scale-up die ondertussen meer dan 50 medewerkers telt.

Lees meer

Van startup naar Europees marktleider. My-Trucks maakt dromen waar

My-Trucks, financieringsmaatschappij van tweedehandsbedrijfsvoertuigen uit Lievegem, heeft haar 1000ste vrachtwagen opgeleverd. Het bedrijf timmert intussen aan het grootste Europese platform voor de leasing van tweedehandsvrachtwagens om op die manier ook de rest van Europa te veroveren.

Lees meer

Duravit België opent nieuw training center in Overijse

Duravit België is al meer dan twintig jaar actief op de Belgische markt en werkt al meer dan tien jaar vanuit Overijse. Onder leiding van General Manager Jan Rymen heeft het team van Duravit België nu een nieuwe mijlpaal bereikt

Lees meer

Ecocheque levert per euro een besparing op van 1 kg CO2

Het gebruik van ecocheques in 2018 levert een besparing op van maar liefst 230.000 ton CO2 of 11,6 miljoen trajecten Brussel-Oostende met de wagen. Dat blijkt uit een studie van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic in opdracht van VIA, de Belgische vereniging van uitgevers van maaltijdcheques en ecocheques.

Lees meer

De Hoorn breidt uit en verdubbelt capaciteit Work Hub

De Hoorn, de bruisende broedplaats aan de Vaartkom in Leuven waar je kan werken, feesten en eten, breidt uit. De Work Hub wordt haast verdubbeld. Vanaf januari 2020 zal hier ruimte zijn voor zo’n 500 professionals en vijftig bedrijven uit de creatieve sector.

Lees meer

Cowork Siemens opent opnieuw de deuren voor studenten tijdens blokperiode

Sinds eind 2018 kunnen starters, zelfstandigen of pendelaars terecht in de gloednieuwe coworking van Siemens. Maar Cowork Siemens opent ook de deuren voor studenten.

Lees meer

Siemens Healthineers plaatst voor het eerst 7 Tesla MRI-scanner

Siemens Healthineers plaatst voor het eerst 7 Tesla MRI-scanner op Belgische bodem bij ULiège

Lees meer

Fortinet’s Secure SD-Branch beveiligt WAN en de rand van het netwerk

Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, introduceert de Secure SD-Branch. Dit is de eerste oplossing voor filialen die uitgebreide bescherming biedt voor de rand van het WAN en het toegangsnetwerk.

Lees meer

Saroléa en ML6 ontwikkelen intelligente elektrische aandrijflijn

Saroléa en het Gentse ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, zorgen voor een primeur in de motorwereld. De MANX7, het nieuwste volelektrische model van het vintage motormerk, wordt uitgerust met Waizu van ML6.

Lees meer

Colt introduceert Intelligent Communications op basis van Microsoft-oplossingen

Colt Technology Services introduceert Colt Intelligent Communications. Deze zakelijke oplossing combineert de kracht van de cloud-gebaseerde productiviteitsoplossingen van Microsoft met die van de spraak- en datanetwerken van Colt.

Lees meer

Leuvens webbureau wil nieuwe website lanceren voor 1.000 bedrijven

Het Leuvense Content Crackers, de specialist voor alles wat online marketing betreft, verdwijnt. Het digital agency maakt plaats voor het nieuwe Webhero, de voormalige webtool en succesformule Smooty, en JAYJAYS, gericht op online advertising.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x