Evoke

Siemens Healthineers plaatst voor het eerst 7 Tesla MRI-scanner

Siemens Healthineers plaatst voor het eerst 7 Tesla MRI-scanner op Belgische bodem bij ULiège

 • Siemens Healthineers installeerde vandaag een MAGNETOM Terra MRI-scanner in het GIGA Cyclotron Research Center (CRC) van de universiteit van Luik.


 • ULiège en het CRC zijn daarmee de eerste campus in de Benelux en een van de eerste in Europa die het gloednieuwe onderzoekssyteem in gebruik neemt.

 • De MAGNETOM Terra is een 7 Tesla MRI-systeem dat volledig ontworpen en geproduceerd wordt door Siemens Healthineers en is 's werelds allereerste onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte, goedgekeurd voor klinisch gebruik.

 • Het GIGA-CRC, het interdisciplinair onderzoekscentrum van ULiège, gespecialiseerd in in vivo beeldvorming, zal de krachtige MRI-scanner uitsluitend benutten voor wetenschappelijk onderzoek.

  De installatie van de MAGNETOM Terra in ULiège is een primeur voor België en Siemens Healthineers. Het is het eerste toestel in zijn soort op Belgische bodem en de allereerste 7 Tesla MRI-scanner volledig ontworpen en geproduceerd door Siemens Healthineers. Meer nog, Siemens Healthineers is momenteel een van de twee pioniers wereldwijd die de volledige productie van een MRI-systeem met een ultrahoge veldsterkte voor toepassing in de menselijke geneeskunde voor zijn rekening neemt.

  De MAGNETOM Terra is uitgerust met een nieuw ontwikkelde 7 Tesla-magneet en ontworpen om de allernieuwste MRI-onderzoeksresultaten in klinische toepassingen om te zetten. Waar MRI-scanners gewoonlijk een kracht hebben van 1,5 of 3 Tesla, genereert de MAGNETOM Terra 7 Tesla en een magnetisch veld dat maar liefst 140.000 keer sterker is dan dat van de Aarde. “De scanner rekent hiervoor op de Zero Helium Boil-Off-technologie”, vertelt Annemie Steegmans van Siemens Healthineers. “Met behulp van helium verlagen we de temperatuur van de magneet tot −270 °C. Deze wordt zo supergeleidend waardoor hoge elektrische stromen een magnetisch veld kunnen creëren van 7 Tesla, zonder de scanner te oververhitten. Hoe sterker het magnetisch veld, hoe hoger de resolutie en hoe beter men biologische weefsels kan visualiseren.”

  Hoewel 7T MRI-scanners meestal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, is de MAGNETOM Terra ‘s werelds eerste 7 Tesla onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte dat een CE-markering en FDA-markttoelating geniet voor neurologisch en musculoskeletaal klinisch onderzoek van de hersenen en de knie.

  Wetenschappelijk onderzoek
  Aan ULiège zal de MAGNETOM Terra uitsluitend gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek door het GIGA-CRC, het interdisciplinair onderzoekscentrum voor biomedisch onderzoek aan de universiteit van Luik. “Om onze kennis over de hersenfysiologie en -pathologieën en het onderzoek naar cognitieve neurowetenschappen verder uit te diepen, moeten we steeds kleinere structuren en zenuwcellen kunnen bestuderen”, vertelt professor André Luxen, verantwoordelijke van het platform GIGA-CRC. “De MAGNETOM Terra is in staat om beelden te maken van levende menselijke hersenen met hoge isotropische ruimtelijke resolutie van 0,2 mm. Deze medische beeldvormingstechnieken met een ultrahoge resolutie zijn cruciaal om onze doelen te bereiken.”

  De MRI-scanner zal de onderzoekers van GIGA-CRC helpen om sneller biomarkers van ziektesymptomen te bepalen, beter de metabolische processen van de hersenen in kaart te brengen en neurodegeneratieve aandoeningen te visualiseren zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie, schizofrenie en multiple sclerosis. Tezelfdertijd verhoogt de MAGNETOM Terra de mogelijkheden om innoverende onderzoeksfunctionaliteiten in toekomstige klinische toepassingen voor anatomische, functionele of metabolische MRI-beeldvorming om te zetten.

  Het onderzoeksteam van GIGA-CRC zal zich vooral toespitsen op functionele MRI. “Bij functionele MRI wordt de activiteit in specifieke delen van de hersenen gemeten bij het uitvoeren van een bepaalde lichaamsbeweging, het kijken naar een bepaald object of beeld of zelfs bij een gedachte. Dankzij de ultrahoge veldsterkte van de MAGNETOM Terra kan het team van professor Luxen deze hersenactiviteit nog nauwkeuriger gaan meten en visualiseren”, vertelt Annemie Steegmans.

  Door het dak
  Om de nodige ruimte te voorzien voor de MAGNETOM Terra, liet ULiège een volledig nieuw gebouw optrekken op de campus. Siemens Healthineers nam hiervoor het projectbeheer in handen. De magneet werd vanuit Oxford via Calais naar Luik getransporteerd en vandaag geïnstalleerd. Via het dak werd de magneet, die niet minder dan 20 ton weegt, binnengebracht en vervolgens op zijn plaats gemonteerd. Vanaf 18 maart 2019 zal de MRI-scanner volledig operationeel zijn en worden ingezet voor researchprojecten.

  Meer info
  Meer specifieke informatie over de MAGNETOM Terra vindt u hier.
  Meer informatie  vindt u hier.
  Dit persbericht en foto’s zijn beschikbaar op http://prez.ly/VdU.

ML6 en March bouwen samen aan toekomst vastgoedsector

ML6, gespecialiseerd in artificiële intelligentie en machine learning, kondigt vandaag de samenwerking aan met March, een Gentse proptech start-up.

Lees meer

Eerste 7 Tesla MRI-scanner in België operationeel bij ULiège

Vandaag werd de eerste operationele 7 Tesla MRI-scanner in België ingehuldigd in de Universiteit van Luik. Dit onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Lees meer

Databotpionier Teroco helpt bedrijven digitaal te transformeren

Start-up Teroco specialiseert zich in de opleiding en implementatie van databots, virtuele assistenten die in staat zijn om repetitief werk over te nemen, systemen onderling te linken en data te verzamelen.

Lees meer

Nieuw onderzoeksrapport: CISO’s lopen achter op cybercriminelen

CISO’s wijzigen prioriteiten en beveiligingsstrategie, zodat ze ondanks beperkte middelen de steeds geavanceerdere cyberbedreigingen de baas kunnen blijven

Lees meer

Hödlmayr Logistics Belgium: Uitbreiding van de portefeuille werpt vruchten af

De consequente uitbreiding en de lopende investeringen in de afdelingen remarketing, voorbereiding van de voertuigen en wagenparkbeheer van Hödlmayr Logistics Belgium werpen hun vruchten af.

Lees meer

Siemens Healthineers introduceert haar eerste AI-applicatie

Siemens Healthineers’ intelligente software-assistent voor radiologie, AI-Rad Companion Chest CT, ontving zopas de CE-markering.

Lees meer

Fortinet Threat Landscape report: Aanvalsverkeer bereikt hoogste punt ooit in tweede kwartaal 2019

Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, maakt de beschikbaarheid bekend van het Global Threat Landscape Report voor het tweede kwartaal van 2019.

Lees meer

VINCI Energies verhoogt veiligheid op werkvloer met virtual reality

VINCI Energies verhoogt veiligheid op werkvloer met virtual reality

Lees meer

Cellularline S.p.A zet de deur open voor buitenlandse investeerders

Cellularline S.p.A, kondigt zijn deelname aan het STAR-segment van de Italiaanse effectenbeurs Mercato Telematico Azionario (MTA) aan. Dit maakt het mogelijk voor buitenlandse investeerders om te beleggen in aandelen en warrants van het bedrijf.

Lees meer

Streekproduct.be ontleedt de vlaai van Bruegel

In 1559 vereeuwigde Pieter Bruegel de Oude de vlaai in zijn meesterwerk ‘Nederlandse Spreekwoorden’, een streekproduct dat tot op de dag van vandaag nog steeds bijzonder gesmaakt wordt. Maar welke vlaaien beeldde hij net af?

Lees meer

Gentse ML6 viert sterke groei met opening nieuw kantoor

Het Gentse ML6, gespecialiseerd in artificiële intelligentie en machine learning, opende eind juni onder grote belangstelling hun nieuwe kantoor in Gent. Het is een nieuw hoofdstuk in de sterke groei van de scale-up die ondertussen meer dan 50 medewerkers telt.

Lees meer

Van startup naar Europees marktleider. My-Trucks maakt dromen waar

My-Trucks, financieringsmaatschappij van tweedehandsbedrijfsvoertuigen uit Lievegem, heeft haar 1000ste vrachtwagen opgeleverd. Het bedrijf timmert intussen aan het grootste Europese platform voor de leasing van tweedehandsvrachtwagens om op die manier ook de rest van Europa te veroveren.

Lees meer

Duravit België opent nieuw training center in Overijse

Duravit België is al meer dan twintig jaar actief op de Belgische markt en werkt al meer dan tien jaar vanuit Overijse. Onder leiding van General Manager Jan Rymen heeft het team van Duravit België nu een nieuwe mijlpaal bereikt

Lees meer

Ecocheque levert per euro een besparing op van 1 kg CO2

Het gebruik van ecocheques in 2018 levert een besparing op van maar liefst 230.000 ton CO2 of 11,6 miljoen trajecten Brussel-Oostende met de wagen. Dat blijkt uit een studie van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic in opdracht van VIA, de Belgische vereniging van uitgevers van maaltijdcheques en ecocheques.

Lees meer

De Hoorn breidt uit en verdubbelt capaciteit Work Hub

De Hoorn, de bruisende broedplaats aan de Vaartkom in Leuven waar je kan werken, feesten en eten, breidt uit. De Work Hub wordt haast verdubbeld. Vanaf januari 2020 zal hier ruimte zijn voor zo’n 500 professionals en vijftig bedrijven uit de creatieve sector.

Lees meer

Cowork Siemens opent opnieuw de deuren voor studenten tijdens blokperiode

Sinds eind 2018 kunnen starters, zelfstandigen of pendelaars terecht in de gloednieuwe coworking van Siemens. Maar Cowork Siemens opent ook de deuren voor studenten.

Lees meer

Fortinet’s Secure SD-Branch beveiligt WAN en de rand van het netwerk

Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, introduceert de Secure SD-Branch. Dit is de eerste oplossing voor filialen die uitgebreide bescherming biedt voor de rand van het WAN en het toegangsnetwerk.

Lees meer

Saroléa en ML6 ontwikkelen intelligente elektrische aandrijflijn

Saroléa en het Gentse ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, zorgen voor een primeur in de motorwereld. De MANX7, het nieuwste volelektrische model van het vintage motormerk, wordt uitgerust met Waizu van ML6.

Lees meer

Colt introduceert Intelligent Communications op basis van Microsoft-oplossingen

Colt Technology Services introduceert Colt Intelligent Communications. Deze zakelijke oplossing combineert de kracht van de cloud-gebaseerde productiviteitsoplossingen van Microsoft met die van de spraak- en datanetwerken van Colt.

Lees meer

Leuvens webbureau wil nieuwe website lanceren voor 1.000 bedrijven

Het Leuvense Content Crackers, de specialist voor alles wat online marketing betreft, verdwijnt. Het digital agency maakt plaats voor het nieuwe Webhero, de voormalige webtool en succesformule Smooty, en JAYJAYS, gericht op online advertising.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x