Evoke

Incubators in Vlaanderen

Incubators zijn uitstekende werkplekken voor start-ups die op lange termijn willen groeien.

Ze bieden over het algemeen een breed scala aan diensten om je leven op de werkvloer te vergemakkelijken: onderdak, een receptie, internettoegang, netwerkactiviteiten, analyses van je bedrijfsmodel, financiële planning, verschillende soorten audits, enzovoort. In een incubator kan je je richten op je eigen start-up om je verder te ontwikkelen, alsof je op een ei zit dat klaar is om uitgebroed te worden. In deze blogpost lichten we de Vlaamse incubatoren uit, opgedeeld per provincie.

Vlaanderen heeft een levendige start-up scene. Die start-ups zouden er zeker baat bij hebben om zich te vestigen in een van de vele incubatoren die overal in Vlaanderen te vinden zijn. Om het gemakkelijker te maken om een incubator in je buurt te vinden, hebben we er een aantal per provincie op een rijtje gezet. Voor meer informatie over de Brusselse incubators kan je hier onze vorige blogpost lezen. 

West-Vlaanderen

In Brugge en Kortrijk investeerde hogeschool Howest in twee incubators: The Vibe in Brugge richt zich op bedrijven die werken rond IT, cybersecurity en blockchain. The Hive trekt bedrijven in en rond Kortrijk aan uit de gaming, 3D en new media sectoren. In beide incubators werken studenten, onderzoekers en externe ondernemers samen onder één dak. 

Vlakbij Brugge is er GreenBridge in Oostende. Binnenkort veranderen ze hun naam in Bluebridge. Hun missie blijft echter dezelfde: het wil een duurzame voedingsbodem zijn voor succesvol technologisch ondernemerschap. 

Een andere succesvolle incubator in Kortrijk is Hangar K. Het is een co-creatiehub, een plaats waar niet alleen start-ups maar ook scale-ups en gevestigde bedrijven hun krachten bundelen om hun groeiambities te realiseren. Hun focus is gericht op openheid: open-minded ondernemerschap enerzijds en een open door policy dat het delen van expertise met andere bedrijven en de Kortrijkse hogeschool vergemakkelijkt anderzijds. 

Oost-Vlaanderen

Gent is een geweldige plek om op zoek te gaan naar een incubator die past bij jouw start-up. Als eerste is er Watt Factory, een incubator-accelerator die gelooft dat samenwerking noodzakelijk is om de complexiteit rond moderne en duurzame smart cities aan te kunnen pakken. Hoewel de Bio-Accelerator een accelerator wordt genoemd, is het in feite een incubator die een waardevolle infrastructuur biedt met state-of-the-art laboratoria, kantoren en vergaderzalen. Met die faciliteiten wil de Bio-Accelerator snelgroeiende bedrijven aantrekken die gespecialiseerd zijn in biotech en life sciences. 

De VIB Bio-Incubator richt zich met units die bestaan uit geklimatiseerde laboratoria en kantoren, een incubator en koelruimte ook op bedrijven in de biotech en life sciences. Bioscape is eveneens een incubator die life sciences start-ups een modulaire laboratoriumomgeving aanbiedt en functioneert als kenniscentrum. 

Gent heeft natuurlijk niet alleen life sciences en biotechnologische incubatoren. Voor start-ups in de ICT-sector is er iCUBES. Tot slot heeft de Universiteit Gent (UGent) een eigen Incubatie- en Innovatiecentrum dat start-ups uit elke sector verwelkomt. 

Antwerpen

De stad Antwerpen is waarschijnlijk vooral bekend vanwege de haven en minder vanwege haar incubators. Nochtans mag The Beacon ook zeker gezien worden! De op AI en IoT-gefocuste incubator en zijn gemeenschap zijn geïnteresseerd in smart cities, mobiliteit, logistiek en industrie, net als de Watt Factory in Gent. 

Buiten Antwerpen (de stad) maar nog steeds binnen Antwerpen (de provincie) is Johnson & Johnson Innovation - JLABS een incubator in Beerse die graag start-ups uit de life sciences sector ontvangt. Hun ambitie is groot: ze willen innovatieve ondernemers in staat stellen om levensbevorderende gezondheids- en welzijnsoplossingen aan te bieden aan mensen over de hele wereld.

In het wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen kan je Incubator Darwin vinden. Dankzij een samenwerking met de Universiteit Antwerpen kunnen start-ups rekenen op een team van experts op het gebied van business management en financiën. 

Limburg

Veel start-ups zijn afkomstig uit Limburg, wat wellicht de overvloed aan aantrekkelijke incubators in de provincie verklaart. Start-ups in de gezondheidszorg kunnen terecht bij BioVille in Diepenbeek of het BlueHealth Innovation Center in Genk. Ook in Genk is C-mine Crib de place to be voor creatieve innovatieve bedrijven. 

De cleantechsector is eveneens goed vertegenwoordigd door incubators die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en slimme energie zoals EnergyVille (Genk), IncubaThor (Genk) en Greenville (Houthalen-Helchteren). Start-ups in ICT en tech kunnen een kijkje nemen in de Corda INCubator in Hasselt, of als ze zich op dronemarkt begeven, kunnen ze terecht bij Droneport in Sint-Truiden. 

Tot slot zijn er nog twee andere incubators die een heel specifiek soort start-ups willen aantrekken. Agropolis in Kinrooi is de ideale match voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in landbouw. Dan is er ook nog  BikeValley Incubator in Beringen, wat een uitstekende keuze is voor fietsfanaten.

Vlaams-Brabant

Start-ups uit Vlaams-Brabant hebben net zoals de andere provincies meer dan één incubator om uit te kiezen. In de hoofdstad van de provincie, Leuven, kunnen bedrijven uit diverse sectoren terecht in De Hoorn, een recent gerenoveerde kantoorruimte/incubator. Meer tech-gerelateerde startups komen aan hun trekken in het Innovatie & Incubation Center (I&I), dat ook bedrijven verwelkomt die actief zijn in een nog onduidelijk afgebakende markt. 

De Bio-Incubator voorziet in een dynamische en stimulerende innovatieve omgeving waar biotechnologische bedrijven hun ideeën en technologieën kunnen ontwikkelen. Op dezelfde manier ondersteunt het Wetenschapspark Arenberg hightech bedrijven in hun kernactiviteiten en biedt het kantoor- en laboratoriumruimte aan. Beide incubators bevinden zich ook in Leuven.

Ben je een biotech start-up maar niet gevestigd in Leuven, dan kan je terecht bij IICB in Zellik. Het is centraal gelegen vlakbij het Researchpark van Zellik en het VUB UZ in Jette, terwijl het ook de nodige diensten en flexibiliteit biedt. Tot slot is er de Food Port incubator in Tienen die zich richt op bedrijven die actief zijn in de voedings- en gezondheidsindustrie. 

Interview Duravit Belux

Corneel Haine, Founder PR agency Evoke, interviews Jan Rymen, General Director Duravit Belux

Lees meer

Interview Fourcast for Education

We hadden een gesprek met Joëlle Robberecht, verantwoordelijke bij de Learning Academy van Fourcast for Education.

Lees meer

Interview ML6

We spraken met Julie Scherpenseel, Chief Growth Officer bij ML6 én verkozen door Data News tot Young ICT Lady of the Year. Wat houdt haar functie bij ML6 precies in? Wat zijn haar plannen en ambities als Young ICT Lady of the Year? Hoe is ze zelf in de techwereld gerold?

Lees meer

Interview MIC

We spoke with Cécile Jabaudon, Operational Director of the Microsoft Innovation Center Brussels.

Lees meer

Interview Teroco

We hadden een boeiend online gesprek met Johan Van den Bulck, oprichter en CEO van Teroco. Wat betekent Robotic Proces Automation precies? Hoe wordt Teroco geïmpacteerd door de coronacrisis? Wat kan RPA betekenen in de strijd tegen het virus? Hoe ziet de toekomst van Teroco er uit?

Lees meer

Interview CO2Logic

Corneel Haine, Founder PR Agency Evoke, interviews Antoine Geerinckx, CEO CO2Logic

Lees meer

Incubators in Brussel

Incubators zijn uitstekende werkplekken voor start-ups die op lange termijn willen groeien.

Lees meer

Vijf acceleratieprogramma's

Als start-up voel je je na enige tijd misschien wel klaar om verder door te groeien. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op dat moment is het verstandig om hulp te zoeken voor dat extra duwtje in de rug.

Lees meer

Vier websites voor startups

Als ambitieuze startup is persaandacht van cruciaal belang om je recente toetreding tot de markt te tonen. In het algemeen, maar vooral voor start-ups, kan Europese aandacht een grote troef zijn om je groei te stimuleren. Maar op welke platformen wil je gezien worden?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x