Evoke

Incubators in Brussel

Incubators zijn uitstekende werkplekken voor start-ups die op lange termijn willen groeien.

Ze bieden over het algemeen een breed scala aan diensten om je leven op de werkvloer te vergemakkelijken: onderdak, een receptie, internettoegang, netwerkactiviteiten, analyses van je bedrijfsmodel, financiële planning, verschillende soorten audits, enzovoort. In een incubator kan je je richten op je eigen start-up om je verder te ontwikkelen, alsof je op een ei zit dat klaar is om uitgebroed te worden. Vandaag zetten we vier incubators in Brussel in de kijker.

Eerst en vooral is het belangrijk om incubators niet te verwarren met accelerators. Bedrijven sluiten zich meestal voor een onbepaalde tijd aan bij een incubator; ze zijn vrij om op elk moment aan te komen of te vertrekken. De drempel om tot een incubator toe te treden is ook lager dan een deelname aan een acceleratieprogramma. Een incubator is een goede plek om te beginnen met netwerken, terwijl een acceleratieprogramma iets intensiever en veeleisender is. Incubators zijn een belangrijke opstap naar succes, terwijl de acceleratoren bedoeld zijn voor start-ups die klaar zijn om de volgende stap te zetten.

Voor meer informatie over Belgische acceleratieprogramma’s kan je hier onze vorige blogpost lezen. Vandaag raden we je vier Brusselse incubators aan waar je de ruimte krijgt om je bedrijf te ontwikkelen om zijn volle potentieel te bereiken: ICAB, BLSI, Greenbizz en EEBIC.

1. ICAB: Business & Technology Incubator

Bij Evoke werken we zelf vanuit ICAB in Etterbeek. Het is de grootste incubator van Brussel waar vooral start-ups uit de ICT- en engineeringsector zich vestigen. ICAB biedt privékantoren, co-working spaces, vergader- en seminarieruimtes en een cafetaria aan om een productieve werkomgeving te garanderen. Naast de volledig uitgeruste werkplek op een centrale locatie in Brussel verzorgt ICAB ook netwerkmogelijkheden, persoonlijk advies, toegang tot de universitaire samenwerking met de VUB en expertise voor elke start-up. Ze helpen je bijvoorbeeld met een analyse van je businessmodel of met een marktanalyse, financiële planning, enzovoort. Een geweldige plek om te werken en te groeien!

2. BLSI: Brussels Life Science Incubator

BLSI voorziet in een werkplek waar tot 180 mensen werkzaam in de life sciences sector terecht kunnen. Het is gelegen in Sint-Lambrechts-Woluwe, vlakbij de campus van de Université Catholique de Louvain (UCL). De incubator verwelkomt start-ups die werken rond e-health, medische apparatuur, biotechnologie of die actief zijn in andere technologische sectoren. Die bedrijven genieten van de infrastructuur die BLSI ter beschikking stelt, van de aangeboden ondersteuning op maat en van de integratie in het ecosysteem van de onderzoekseenheden van de UCL. Momenteel hebben 29 bedrijven zich in de BLSI gevestigd en maken ze gebruik van kantoren, laboratoria, vergaderzalen, ontspanningsruimtes en technische uitrusting. 

3. Greenbizz

Bij incubator Greenbizz in Laken draait het allemaal om duurzaamheid. Ze zijn de eerste eco-verantwoordelijke incubator in België en bieden jonge bedrijven en start-ups een plaats om hun project te creëren en te ontwikkelen in de duurzame en circulaire economie. Je kan er werken in productieateliers, modulaire kantoren of co-working spaces. Als onderdeel van de infrastructuur zijn ook een receptie, telefonie, internet, meubilair, vergaderzalen, ontspanningsruimtes, enzovoort inbegrepen. Greenbizz biedt echter niet alleen infrastructuur, maar ook waardevolle diensten aan. Je kan op jouw start-up toegespitste ondersteuning en coaching krijgen van experts in het vakgebied en dat allemaal volledig gratis. De incubator zorgt voor een ecosysteem en een netwerk waarin je met vele anderen een drive deelt om te innoveren richting een duurzame economie.

4. EEBIC

In 2015 verhuisde EEBIC naar een nieuw gebouw in Anderlecht dat privé-kantoren, flexibele co-working spaces en vergaderzalen voor ongeveer 350 ondernemers omvat. Het zou natuurlijk geen incubator zijn als het alleen maar een plek aanbood om te werken. EEBIC heeft twee complementaire doelen als business incubator. Ten eerste verhuren ze accommodatie en ten tweede zijn ze een investeringsfondsmanager die technologische starters kan helpen om hun potentieel te kapitaliseren. Ze creëren een omgeving waarin bedrijven worden gestimuleerd om te groeien, dankzij B2B-advies en consultancydiensten op dagelijkse basis. De incubator is gemakkelijk bereikbaar met de auto en de metro. Ook voorzieningen als fitness, een ontspanningsruimte en een restaurant dragen bij aan de aantrekkingskracht van de incubator.

Interview Duravit Belux

Corneel Haine, Founder PR agency Evoke, interviews Jan Rymen, General Director Duravit Belux

Lees meer

Interview Fourcast for Education

We hadden een gesprek met Joëlle Robberecht, verantwoordelijke bij de Learning Academy van Fourcast for Education.

Lees meer

Interview ML6

We spraken met Julie Scherpenseel, Chief Growth Officer bij ML6 én verkozen door Data News tot Young ICT Lady of the Year. Wat houdt haar functie bij ML6 precies in? Wat zijn haar plannen en ambities als Young ICT Lady of the Year? Hoe is ze zelf in de techwereld gerold?

Lees meer

Interview MIC

We spoke with Cécile Jabaudon, Operational Director of the Microsoft Innovation Center Brussels.

Lees meer

Interview Teroco

We hadden een boeiend online gesprek met Johan Van den Bulck, oprichter en CEO van Teroco. Wat betekent Robotic Proces Automation precies? Hoe wordt Teroco geïmpacteerd door de coronacrisis? Wat kan RPA betekenen in de strijd tegen het virus? Hoe ziet de toekomst van Teroco er uit?

Lees meer

Interview CO2Logic

Corneel Haine, Founder PR Agency Evoke, interviews Antoine Geerinckx, CEO CO2Logic

Lees meer

Incubators in Vlaanderen

Incubators zijn uitstekende werkplekken voor start-ups die op lange termijn willen groeien.

Lees meer

Vijf acceleratieprogramma's

Als start-up voel je je na enige tijd misschien wel klaar om verder door te groeien. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op dat moment is het verstandig om hulp te zoeken voor dat extra duwtje in de rug.

Lees meer

Vier websites voor startups

Als ambitieuze startup is persaandacht van cruciaal belang om je recente toetreding tot de markt te tonen. In het algemeen, maar vooral voor start-ups, kan Europese aandacht een grote troef zijn om je groei te stimuleren. Maar op welke platformen wil je gezien worden?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x